

Unitate de maturare a mierii 200 L (400V) cu manta de încălzire (pe decristalizator), cu controler automat
Mierea proaspătă este groasă și transparentă. După ceva timp, se cristalizează în mod natural. Temperatura adecvată de cristalizare este de 16-18oC. La temperaturi mai ridicate, procesul de cristalizare are loc mai lent, iar cristalele devin mai mari.
Încălzirea mierii la o temperatură de 40oC și menținerea ei timp de câteva zile face ca mierea să treacă dintr-o stare cristalizată (crustă) în stare lichidă (patoka).
Dispozitivul de smântânire are o formă specială. agitator mecanic care permite desfasurarea procesului de recristalizare, dupa care mierea va obtine o consistenta ideala 'tartinabila', asemanatoare cremelor de ciocolata pentru copii. Acest proces presupune aerarea ciclică și amestecarea intensivă a mierii timp de câteva zile până când se obține consistența corespunzătoare. Aerarea are loc în timpul amestecării.
Amestecarea se efectuează de câteva ori pe zi timp de aproximativ 10-15 minute.
De exemplu, puteți adăuga miere cristalizată în oală la început. „Smântânirea”are scopul de a crea multe nuclee mici de cristalizare și de a preveni creșterea cristalelor de miere existente. Aceasta este „măcinarea mecanică” a cristalelor de miere. Când este păstrată la o temperatură constantă, această miere își păstrează această consistență timp de multe luni.
Referinte specifice